Dona i l'esport

LA DONA ALS ESPORTS D'HIVERN -ESQUÍ ALPÍ-

La participació de les dones en l'activitat física i en l'esport ha sigut, menor que la dels hòmens.

L'accés de les dones a l'àmbit esportiu ha sigut tardà i ha estat ple de dificultats. Elles han hagut d'anar superant barreres creades per estereotips socials i culturals. En els esports d'hivern, en concret en l'esquí alpí, han sigut nombroses les brillants participacions en competició de dones espanyoles, inclús major que la dels hòmens. Però la realitat de hui en dia és l'abandó d'esta pràctica esportiva, fet que s'acreix molt acusadament conforme passen d'una categoria a una altra. Les activitats promogudes per la FDICV han sigut posades en pràctica de dos maneres diferents:

  • Suport a la dona en distintes categories esportives (d'aleví a veteranes) amb entrenaments específics promoguts per la FDICV. Estos es van dur a terme en el Snowzone (Madrid) i en el Campus d'Alpí de Valdelinares.
  • Col·laboració en les Jornades Esquí i Dona organitzades pel Club d'Esquí Serra de Gúdar els dies 1 i 2 d'abril de 2017. Estes van comptar amb la presència de la corredora olímpica Andrea Casasnovas, emportant-se avant xarrades i classes teòriques en pista en l'Estació d'Esquí de Valdelinares.
  • Posada en marxa de les estructures d'un programa de preparació física anual que, a més del propi objecte d'obtindre una forma física adequada, disminuïsca el risc de lesions. Una de les causes principals de l'abandó en esportistes en desplegament de la pràctica dels esports alpins.

A més dels condicionants socioculturals, la dona als esports d’hivern veu dificultats de continuitat a l’esport debut a l’inexistencia d’estructures adients que li donen suport als entrenaments i a la seua participacio en el seu cas a la competició. Aquest es un dels objectius primordials de la FDICV, el promoure des dels clubs federats i comptant amb la seua participació d’espais especifics, accions dirigides per a això.  

HOQUEI GEL FEMENÍ

Contextualizació i antecedents del projecte

És el nostre desig el poder donar cabuda a una inquietud que, cada dia amb més força, creix en la Comunitat Valenciana, l'Hoquei gel femení. L'objectiu principal, dins d'este projecte esportiu, és la creació d'un equip femení d'hoquei gel a la Comunitat Valenciana. Per a això, partirem d'una base d'esportistes d'hoquei línia, el Club Hoquei Skulls Almássera que, adaptant-se a esta modalitat i assentarien les bases de l'Hoquei gel femení Valencià.

Objectius, continguts i qualitat del projecte. Actualitzacions a desenrotllar dins dels Programes Dona i Esport.

El principal objectiu del programa és implantar l'esport olímpic d'hoquei gel femení en la Comunitat Valenciana. Esta modalitat esportiva es desenrotlla ja en moltes comunitats d'Espanya, per la qual cosa la Comunitat Valenciana podria incloure's en les diferents competicions i esdeveniments que, a hores d'ara, es desenrotlles en el territori espanyol.

Per a això s'hauran d'efectuar una sèrie d'adaptacions que comprenen diferents àmbits essencials:

  • Cursos d'adaptació: el pas de l'hoquei línia a l'hoquei gel

Gràcies al Club Hoquei Skulls Almassera, comptem ja amb una base d'esportistes especialitzats en hoquei línia femení. La idea d'esta Federació és poder adaptar estos esportistes a hoquei gel a través de cursos d'especialització i adaptació impartits per personal especialitzat.

  • Adaptació del personal tècnic i normativa

És necessària l'adaptació i la formació, tant dels actuals atrevits d'hoquei línia (cursos d'adaptació a l'hoquei gel) com dels àrbitres. Coordinació amb altres organismes: Per a dur a terme este projecte d'adaptació de l'hoquei gel femení a la Comunitat Valenciana, la Federació d'Esports d'Hivern de la Comunitat Valenciana i la Federació Espanyola d'Esports de Gel col·laborarien de forma coordinada a fi de poder aconseguir els objectius marcats. A mes es coordinaran els diferents clubs de joquei femeni existents a Espanya.

­