La Federació d'Esports d'Hivern de la Comunitat Valenciana es una associació privada sense ànim de lucre, amb personalitat jurídica i capacitat d'obrar, constituïda per esportistes, tècnics-entrenadors, jutgesi altres estaments estatutàriament establits, així com per clubs, seccions esportives d'altres entitats i societats anònimes esportives, el fi prioritari de les quals és la promoció, tutela, organització i control de les seues respectives modalitats i especialitats esportives dins de l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.

La Federació d'Esports d'Hivern de la Comunitat Valenciana té tres modalitats esportives fonamentals, de les que pengen diferents especialitats esportives. Per les seues característiques podríem dividir-les en:

  • Esports de gel : patinatge artístic sobre gel y hoquei
  • Esports de neu : esquí alpí, eslàlom o snowboard
  • Esports amb gossos : mushing i canicross

Les principals modalitats esportives de la federació són:

Esquí Alpí

ESQUÍ ALPÍ

Esport individual, tècnic, de velocitat, precisió, adaptació, lliscament, equilibri, factors externs (incertesa del mitjà), força, coordinació, tàctic, conducció, agilitat, resistència, mobilitat, agilitat, explosivitat.

Concentració, sacrifici, constància, perseverança, decisió, valentia, força mental, visualització, superació, disciplina, assumpció del risc, reacció...

Snowboard

SNOWBOARD

Esport complet, lliscament lateral, bots, tècnic, tàctic, aeri, sensibilitat, força, control, mobilitat, agilitat, velocitat, control mental, confiança, concentració.

Mushing

MUSHING

El mushing és l'únic esport d'hivern en què el lliscament sobre neu es combina amb l'amor pels animals: atenció, amistat, fidelitat, esforç, alimentació, salut, tècnica, romanticismo, higiene, coordinació, lladrucs, emoció, compartir, huskies, malamutes, lditarod.

Patinatge artístic sobre gel

PATINATGE ARTÍSTIC SOBRE GEL

Lliscament, creativitat, tècnica, velocitat, equilibri, consciència corporal, força, potència, concentració, imaginació, disciplina, flexibilitat, bots, cabrioles, passos, sensibilitat, control, confiança, emoció, constància.

Hoquei sobre gel

HOQUEI SOBRE GEL

L'únic dels que es realitzen davall la tutela de la federació que es realitza en equip. Combina característiques del patinatge artístic, lliscament, velocitat, equilibri, consciència corporal, forçca, potència, concentració, disciplina... amb altres específiques, agilitat del patinador, ràpids reflexos, domini de multitud de llançaments, passes i tècniques de placatge i esquiu. Alt contacte: bloquejar al contrari amb el cos i el pal és part del joc.

La Federació d’Esports d’Hivern de la Comunitat Valenciana exerceix, per delegació, funcions públiques de caràcter administratiu, actuant, en aquest cas, como agents col·laboradors de l’administració autonòmica, baiz la tutela y coordinació de la Conselleria corresponent en matèria esportiva. Aquestes funcions en cap cas podran ser delegades.

Es l’òrgan federatiu únic i amb jurisdicció exclusiva al àmbit de la Comunitat Valenciana en matèria dels esports d’hivern. En conseqüencia, representarà a les federacions espanyoles competents a les que es troba integrada i assumirà la representació dels esports de la seua competència en l’àmbit autonòmic.

La Federació d’Esports d’Hivern de la Comunitat Valenciana té competencies sobre les següents especialitats oficialment reconegudes:

Deportes de nieve

Esqui Alpí
Esquí Artístic
Esquí de Fons
Salts d'esquí
Snowboard
Biatló

Deportes de hielo

Patinatge artístic sobre gel
Hoquei sobre gel
Curling
Carreres sobre gel
Bobsleigh y Luge

Deportes de tracción

Trineu amb gossos (Mushing)
Pulka escandinava

La prioritat de la Federació d'Esports d'Hivern de la Comunitat Valenciana es la promoció, tutela, organització o control de les modalitats i especialitats esportives que té adscrites, dins del territori de la Comunitat Valenciana. Per la seua estructura y llinea de treball, tracta de donar suport a totes les modalitats d’una manera equitativa y responsable.


­